Jedną z podstaw planu inwestycyjnego firmy McDonald’s jest powstawanie nowych lokali oraz modernizacja tych już istniejących. Tylko ciągu najbliższych trzech lat, wspólnie ze swoimi partnerami – franczyzobiorcami sieć zamierza otworzyć 120 restauracji i zmodernizować około 100 z nich.
- Warto pamiętać, że rozwój McDonald’s to też wzrost naszych dostawców oraz zwiększenie zatrudnienia, które już dziś wynosi ponad 31 tysięcy osób. Jesteśmy odpowiedzialnym liderem, zdajemy sobie sprawę z wpływu, jaki mamy na gospodarkę i lokalne społeczności, dlatego inwestujemy w duchu zrównoważonego rozwoju - podkreśla Tomasz Rogacz, dyrektor zarządzający McDonald’s Polska.
Nowe i zmodernizowane restauracje McDonald’s zostały specjalnie zaprojektowane, aby zapewnić jeszcze łatwiejsze, bardziej intuicyjne doświadczenie dla odwiedzających. Układ sali został zoptymalizowany, aby uprościć ścieżkę od momentu wejścia, poprzez złożenie zamówienia, aż po segregację odpadów przy koszach i opuszczenie restauracji. Jednym z kluczowych elementów zmian są nowoczesne wystroje wnętrz, które są starannie dostosowane do charakteru danej lokalizacji. Restauracje w miejscach często odwiedzanych przez rodziny z dziećmi, np. w Grudziądzu, oferują dedykowane rodzinne strefy wyposażone w stoły do gier. Z kolei lokale popularne wśród zmotoryzowanych, m.in. w Szczecinie, prezentują podwójne linie McDrive oraz specjalnie wydzielone miejsca postojowe dla kierowców korzystających z usługi Zamów i Odbierz.
Kolejną innowacją są przemyślane przestrzenie dedykowane pracownikom, takie jak Crew Room czy nowoczesne szatnie, aby zapewnić bardziej komfortowe warunki pracy.
- Nieustannie dążymy do podnoszenia jakości obsługi i dostosowywania się do oczekiwań naszych gości. Nowe rozwiązania w restauracjach McDonald’s w Polsce to krok w kierunku lepszego i bardziej spersonalizowanego doświadczenia zarówno dla gości, jak i naszych pracowników - zaznacza Tomasz Rogacz.
Na koniec ubiegłego roku w Polsce działało 546 restauracji McDonald’s. Ponad 90 procent z nich prowadzonych jest przez 97 franczyzobiorców. Najnowsze lokale zostały otwarte w ponad dwudziestu nowych lokalizacjach, między innymi w Szczytnie, Giżycku, Regułach, Kościanie, Kozienicach, a także w Żaganiu, Brzegu, Lubaniu i Myszkowie.