04.10.2023 / 00:00
StoryEditor

Czy dania gotowe w ofercie sklepów osłabią branżę restauracyjną? Wnioski z raportu "Polska na talerzu 2023”

Dania gotowe z oferty sklepów spożwyczych konkurują z restuaracjami.mat.prasowe
Zdaniem restauratorów rozwój oferty gastronomicznej sklepów to realne zagrożenie dla wielu restauracji. Za danie gotowe kupione w sklepie klient zapłaci mniej niż za posiłek w restauracji...

Takie wnioski płyną z nowej edycji raportu "Polska na talerzu 2023” przygotowanego przez firmę Makro. Jednym z najważniejszych czynników negatywnie wpływających na kondycję branży HoReCa jest rozwój alternatywnych ofert gastronomicznych.

Sklepy spożywcze zagrożeniem dla gastronomii

43 proc. restauratorów, których przepytało Makro, twierdzi, że głównym zagrożeniem w ramach alternatywnych ofert jest większa liczba produktów gotowych sprzedawanych w sklepach spożywczych. Chodzi tu głównie o kanapki i dania gotowe do odgrzania.

Na drugim miejscu z wynikiem 36 proc. znalazła się oferta gastronomiczna sklepów spożywczych i stacji paliw. To m.in. hot-dogi, zapiekanki itp.

Trzecia pozycja i 28 proc. wskazań to catering dietetyczny, a 17 proc. badanych wskazało na branżę szybkich dostaw.

Czego tak naprawdę chcą konsumenci?

Innym wyzwaniem dla restauratorów, które wskazane zostało w raporcie, jest zmiana postawy konsumenta. W dobie wysokiej inflacji zaczęli oni oszczędzać. Już 70 proc. restauratorów wskazuje, że konsumenci zamawiają mniej dań – np. tylko danie główne, bez deseru lub przystawki.

Niemal tyle samo właścicieli restauracji (69 proc.) mówi o tym, że wybierane są tańsze dania z karty, co również przekłada się na mniejszą wartość paragonu. Z kolei 67 proc. mówi o tym, że konsumenci rzadziej odwiedzają lokale. Rzadziej dają też napiwki i bardziej interesują się promocjami.

Rosnące koszty wyzwaniem dla gastronomii

Ponadto wśród zagrożeń restauratorzy wskazują też na wzrost cen mediów oraz problemy z personelem. W przypadku tej ostatniej kategorii największym wyzwaniem jest wzrost kosztów pracy (dla 87 proc. badanych). Dla 79 proc. problemem jest niska kompetencja kadry pracowniczej, a dla 77 proc. brak odpowiedniej liczby pracowników.

Większość restauratorów nie obawia się jednak, że będą musieli w tym roku zamykać swoje biznesy. 61 proc. z nich wskazuje na niskie ryzyko zamknięcia lokalu w ciągu roku. 11 proc. z nich wskazało na wysokie ryzyko wystąpienia takiej sytuacji.

 

 

21. listopad 2024 13:52