12.03.2025 / 15:28
StoryEditor

Krowa "nierzywa". Pionier roślinnej gastronomii w Polsce znika z rynku

Burger wegański serwowany w restauracji ”Krowarzywa”Facebook/Krowarzywa

Pod koniec marka tego roku z gastronomicznej mapy naszego kraju zniknie ostatnia restauracja należąca do sieci Krowarzywa. Firma działająca na naszym rynku od dwunastu lat, w szczytowym momencie liczyła 22 lokale. 21 z nich było prowadzonych przez franczyzobiorców. Marka nie poradziła sobie z rosnącą konkurencją oraz kosztami. Jej włodarze nie mówią jednak ostatniego słowa.

Krowarzywa - sieć restauracji, ciesząca się ogromną popularnością wśród miłośników kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, poinformowała za pośrednictwem mediów społecznościowych o zakończeniu działalności. Z końcem marca, z gastronomicznej mapy Polski zniknie ostatni lokal działający pod szyldem marki.

- Przed nami ostatnie tygodnie działalności! Z końcem marca zamykamy ostatni lokal - na Chmielnej w Warszawie - poinformowała sieć na Facebooku.

"Staliśmy się ofiarą własnego sukcesu"

Krowarzywa rozpoczęła działalność na rodzimym rynku w 2013. Wówczas była jedną z pierwszych marek, oferujących swoim klientom wegańskie burgery. Dziś tego typu dania oferuje większość lokali gastronomicznych.

Firma w szczytowym momencie liczyła 22 restauracje w 10 miastach, z czego 21 było prowadzonych przez franczyzobiorców.

- Koszty poszły w górę: produkty, energia, czynsze, pensje. Do tego liczba klientów mocno spadła. W zeszłym roku sprzedaż zmniejszyła się o połowę. Może zainteresowanie kuchnią roślinną zmalało, a może wręcz przeciwnie. W pewnym sensie staliśmy się ofiarą własnego sukcesu - przekazał w rozmowie z "Pulsem Biznesu" współtwórca i współwłaściciel sieci Krzysztof Bożek.

To nie ostatnie słowo?

Przedsiębiorca zapewnił, że próbował ograniczyć koszty. Wprowadził także nową strategię marketingową mającą na celu dotarcie do nowej grupy klientów. Poszukiwano także inwestora.

- Prowadziliśmy zaawansowane rozmowy z dużą firmą z naszej branży, ale sytuacja w gastronomii jest trudna - wyjaśnił Krzysztof Bożek.

Współwłaściciel sieci podkreślił, że obecnie powstaje mniej wegańskich restauracji niż przed pandemią koronawirusa. Biznesmen dodał jednocześnie, że "kończą działalność jedynie w dotychczasowej formie".

- W lepszej sytuacji ekonomicznej może wrócimy, a jeśli znajdzie się ktoś, kto chciałby przejąć markę i nadać jej nową formę, jesteśmy otwarci. Wierzymy, że wciąż ma potencjał - powiedział Krzysztof Bożek w rozmowie z "Pulsem Biznesu".

Kontrowersje sprzed lat

Przypomnijmy, że w czerwcu 2016 roku, doszło do konfliktu pomiędzy właścicielami i pracownikami restauracji Krowarzywa znajdującej się przy ulicy Hożej w Warszawie. Ci drudzy zarzucali włodarzom placówki niezgodny z prawem sposób wynagrodzenia. Twierdzili ponadto, że w lokalu bez ich wiedzy zainstalowano monitoring.

Rozpoczęto wówczas dwudniowe negocjacje, w trakcie których restauracja została zamknięta. Oprócz pracowników, w strajku wzięli udział m.in. przedstawiciele partii Razem. Protestujący domagali się:

  • zatrudnienia na umowach o pracę,
  • stałej stawki godzinowej zamiast wypłat opartych o procent od utargu,
  • uznania związku zawodowego i uzgadniania z reprezentacją pracowników i pracownic decyzji wpływających na warunki pracy i poziom płac,
  • przywrócenia do pracy wszystkich zwolnionych osób,
  • likwidacji wspomnianego monitoringu.
  • Negocjacje nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.

- Nieprawdą jest, że zwolniliśmy pracowników po przystąpieniu przez nich do związku zawodowego. Zwolniliśmy tylko jednego pracownika i jesteśmy przekonani, że zapewniamy pracownikom wyjątkowe i przyjazne miejsce pracy, a oferowane wynagrodzenie wynoszące od 14 do 22 zł netto za godzinę, jest bardzo konkurencyjne, znacznie powyżej średniej rynkowej - tłumaczył pracodawca, cytowany przez portal "Warszawa Nasze Miasto".

***

Trwa rejestracja na kongres Retail Trends 2025! Zapisz się już teraz, aby spotkać się 1 kwietnia 2025 r. w Warszawie z czołowymi przedstawicielami świata handlu i FMCG. Kliknij tutaj, aby zapoznać się z programem kongresu.

12. marzec 2025 20:55