22.01.2025 / 13:58
StoryEditor

Rex Concepts ma już 100 restauracji. Jubileuszowy lokal otwarto w Polsce. Co z rozwojem franczyzy Popeyes?

Firma Rex Concepts otworzyła jubileuszową, setną restauracjęMateriały prasowe

Rex Concepts, spółka odpowiedzialna za rozwój marek Popeyes i Burger King w Europie Środkowo-Wschodniej, otworzyła setną restaurację. Nowy lokal powstał pod koniec grudnia 2024 roku w Mogilanach i była to placówka działająca pod szyldem Popeyes, typu Drive Thru. Przypomnijmy, że docelowo - wzorem innych krajów, model ma być opierany na franczyzie.

Rex Concepts to firma z branży QSR, którą w 2022 roku założyli Henry McGovern, Olgierd Danielewicz oraz Peter Kaineder - byli pracownicy AmRest. Celem ich inicjatywy było stworzenie platformy restauracji szybkiej obsługi w Europie opartej na wiodących markach w swojej klasie.

Obecnie Rex Concepts bazuje na umowach masterfranczyzy w Polsce, Czechach oraz Rumunii, dla dwóch globalnych brandów: Popeyes oraz Burger Kinga. Władze spółki zapowiedziały niedawno mocne przyspieszenie rozwoju obu sieci na rodzimym rynku.

Otwarcie restauracji Popeyes w Mogilanach. To setna placówka Rex Concepts

Rex Concepts ma aktualnie pod swoją opieką 100 restauracji. Poniżej prezentujemy ich podział na poszczególne kraje:

  • Polska - 31 restauracji Burger King i 11 restauracji Popeyes,
  • Czechy - 18 restauracji Burger King i 4 restauracje Popeyes,
  • Rumunia - 24 restauracje Burger King i 12 restauracji Popeyes.

Warto podkreślić, że jubileuszowy, setny lokal należący do firmy został otwarty w Polsce. Mowa o placówce Popeyes usytuowanej w Mogilanach, w województwie małopolskim. Wielka inauguracja miała miejsce w grudniu 2024 roku. Restauracja, podobnie jak punkt w Szczecinie, działa w formacie Drive Thru.

- Otwarcie drugiego Drive Thru Popeyes w Polsce i jednocześnie setnej restauracji Rex Concepts jest właściwie historią o pracy z zegarem, a nie z kalendarzem. To wyjątkowy projekt i zobowiązanie, które podjęliśmy. Dokładnie 87 dni zajęło nam stworzenie nowej restauracji Drive Thru w Mogilanach obok słynnej Zakopianki. To mniej niż 3 miesiące! Jesteśmy z tego dumni i wysyłamy jasny przekaz rynkowi, pokazując prawdziwy potencjał możliwości operacyjnych Rex Concepts. Postawiliśmy sobie wysoko poprzeczkę, ale nasz plan był jasny - chcieliśmy otworzyć setną restaurację Rex Concepts jeszcze przed końcem roku. Udało się przed świętami Bożego Narodzenia. Przy tej okazji chciałbym podkreślić, że za każdym sukcesem naszej firmy stoją wyjątkowi i wspaniali ludzie, bez których nie dalibyśmy rady. Bardzo im za to dziękujemy - mówi Michał Różycki, Szef Ekspansji Rex Concepts.

Wkrótce nowe otwarcia

Przypomnijmy, że w ramach wszystkich trzech rynków do końca 2031 r., Rex Concepts zamierza osiągnąć liczbę 700 restauracji Burger King i Popeyes.

- Jeśli chodzi o Polskę, to plany rozwoju można podzielić na dwa okresy. Ten rok zamkniemy jedenastoma nowymi restauracjami. Mowa o czterech lokalach Burger King i siedmiu lokalach Popeyes. W przyszłym roku w planie mamy otworzyć 30 nowych restauracji obydwu marek z przewagą liczebną po stronie Popeyes - przekazał jesienią ubiegłego Jerzy Tymofiejew, CEO Rex Concepts, w rozmowie z portalem "wiadomoscihandlowe.pl".

Co z franczyzą Popeyes?

Przy okazji otwarcia pierwszego lokalu sieci Popeyes w Polsce, które miało miejsce we 7 lipca 2023 roku we Wrocławiu, Jerzy Tymofiejew informował, że w pierwszej fazie rozwoju trwającej około dwa lata, firma zamierza skupić się na otwieraniu restauracji własnych. Zapowiedział jednocześnie, że docelowo - wzorem innych krajów, model będzie opierany na franczyzie.

- Nasz model rozwoju będzie oparty zarówno na restauracjach własnych, jak i franczyzowych. Balans pomiędzy nimi będzie różny i będzie zależał od tego, z jakimi partnerami będziemy pracować. Budowa modelu franczyzowego jest jeszcze przed nami. Musimy zbudować solidne zaplecze wraz z dedykowanymi systemami i narzędziami, które będzie podstawą do stworzenia konkurencyjnego modelu franczyzowego. Dajemy sobie czas do 2025 roku i liczymy na to, że wtedy będziemy gotowi na wprowadzenie pierwszych franczyzobiorców - zapowiedzieli w lipcu 2023 roku przedstawiciele Rex Concepts.

Okazało się, że planów otwarcia pierwszych lokali franczyzowych w 2025 roku nie da się zrealizować. Potwierdziła to w rozmowie z naszym portalem rzeczniczka prasowa Popeyes w Polsce, Patrycja Narożna.

- Jeśli chodzi o liczbę otwarć restauracji Popeyes w Polsce to w 2025 roku planujemy otworzyć ich więcej niż w mijającym. Docelowo w perspektywie najbliższych kilkunastu miesięcy, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to skala otwarć będzie z pewnością wyrażona wynikiem dwucyfrowym. Chcemy być jak najbliżej naszych klientów i docierać do nich jak najszybciej w całej Polsce. Dlatego w 2025 r. planujemy pozytywnie ich zaskoczyć, rozszerzając naszą działalność na kolejne miasta. Wierzymy, że zdobędziemy serca miłośników dań z kurczaka w nowych regionach kraju. Jeśli chodzi o franczyzę na ten moment nie mamy określonego terminu uruchomienia jej dla marki Popeyes. Koncentrujemy się na tym, by rozwijać wyjściową liczbę restauracji tak, by stały się one jak najbardziej wzorcowymi benchmarkami dla naszych przyszłych partnerów biznesowych, ale także by umacniać pozytywny vibe marki, doskonałą jakość naszych dań w świadomości klientów. Ten proces z pewnością zajmie nam co najmniej jeszcze jeden rok - przekazała Patrycja Narożna.


***

Ruszyła rejestracja na kongres Retail Trends 2025! Zapisz się już teraz, aby spotkać się 1 kwietnia 2025 r. w Warszawie z czołowymi przedstawicielami świata handlu i FMCG. Kliknij tutaj, aby zapoznać się z programem kongresu.

23. styczeń 2025 13:44