Marka White Bear Coffee z pewnością może zaliczyć mijający rok do udanych. Na mapie naszego kraju pojawiły się bowiem trzy nowe punkty. Ich lokalizacje to:
- Warszawa,
- Suwałki,
- Olsztyn.
Niebawem działalność rozpoczną także dwie nowe kawiarnie w Ełku i Szczecinku.
Owocne współprace
Sieć rośnie także w siłę za sprawą współpracy z nowym szkoleniowcem Pawłem Trzcińskim. Mistrz Polski Barista Aeropress odpowiedzialny jest za merytoryczne i praktyczne przygotowywanie właścicieli oraz pracowników kawiarni franczyzowych do obsługi gości na najwyższym poziomie. W White Bear Coffee prowadzi również warsztaty Home Barista skierowane do wszystkich entuzjastów-amatorów parzenia kawy w domu.
- Dzięki współpracy z Pawłem Trzcińskim nasi partnerzy, ich zespoły oraz uczestnicy warsztatów mogą teraz uczyć się pod okiem jednego z najlepszych specjalistów w Polsce. Za sprawą jego wiedzy i zaangażowania szkolenia, które oferujemy franczyzobiorcom, zyskały unikalną wartość. Jesteśmy przekonani, że przełoży się ona na sukces każdej kawiarni pod szyldem Miśka - mówi Łukasz Kaliciński, współwłaściciel sieci.
Warto podkreślić, że w 2024 roku firma nawiązała także współpracę z Kasią Puławską (@onaciaglegotuje), popularną influencerką kulinarną.
Wejście na rynek delivery i nowy podcast
Rok 2024 przyniósł ponadto rozwój sieci na rynku delivery. Kawę z dostawą można już kupić w Białymstoku, a do wdrożenia tego rozwiązania przygotowują się już kolejne miasta.
W ostatnich miesiącach White Bear Coffee postawiło także na edukację i szerzenie wiedzy z zakresu franczyzy. Efektem jest cieszący się rosnącą popularnością podcast "Rozmowy o franczyzie", powstający w ramach partnerstwa z największą siecią restauracji z kuchnią japońską w Polsce -KOKU Sushi.
- Impulsem do stworzenia podcastu były pytania, jakie zadawali nam przedsiębiorcy zainteresowani otwarciem lokalu w ramach sieci. Mimo że wizerunek franczyzy ciągle ewoluuje, to nadal spotkać można opinie i twierdzenia, które mają niewiele wspólnego z rzeczywistym obrazem funkcjonowania tego modelu biznesowego. Naszym celem stało się więc rozprawianie się z mitami na temat franczyzy i przekazywanie odbiorcom wyłącznie sprawdzonej i rzetelnej wiedzy - tłumaczy Łukasz Kaliciński.
Podcast porusza kluczowe zagadnienia związane z prowadzeniem biznesu, w tym m.in.: wyzwania i korzyści związane z tym modelem, najczęstsze obawy franczyzobiorców, analizy trendów rynkowych, wskazówki dotyczące zarządzania kawiarnią oraz doboru lokalizacji.
- Nasz zespół ekspertów zaprasza do dyskusji i wymiany poglądów, oferując platformę dla wszystkich, którzy chcą rozwinąć swoje firmy w oparciu o franczyzę. W 2025 roku planujemy kontynuować tę formułę, zapraszając kolejnych, inspirujących gości - podkreśla przedstawiciel sieci.
Sieć the White Bear Coffee powstała w 2019 r. w Białymstoku. Franczyza liczy obecnie 18 kawiarni, m.in. w Warszawie, Łodzi, Krakowie czy Lublinie. Na rynku działa także rzemieślnicza palarnia kawy, sklep stacjonarny i sklep internetowy marki the White Bear.